home
  over
  artikelen
  mediation
  contact

  Echtscheiding. Wat betekent dat voor wie er mee te maken heeft.

  Voor mensen die er mee te maken hebben is echtscheiding een moeilijk proces.
  Het betekent verdriet vanwege de relatie die afloopt. En niet alleen dat. Boosheid en angst spelen vaak een rol. Nog moeilijker wordt het als er kinderen in het spel zijn
  Er is ook een juridisch proces. Een rechterlijke uitspraak is nodig om een huwelijk door echtscheiding te laten ontbinden. Dat proces kan confronterend zijn.
  Tenslotte is er het zakelijk proces. Er moeten afspraken worden gemaakt over het ouderschapsplan, alimentatie, verdeling van de huwelijksgemeenschap, de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden en de verevening van pensioenrechten.
  Vaak moet er een woning verkocht worden. Nieuwe financieringen zijn nodig. Eén huishouden moet worden omgezet in twee. Geld waar je voorheen mee uitkwam is niet meer toereikend. Nieuwe partners spelen een rol.
  Er is niet gemakkelijk een voorbeeld te bedenken waarbij zakelijke belangen zo verweven zijn met de emotionele kant van het leven als in de scheidingsfase.

  Om de zakelijke en juridische fase te doorlopen zijn er twee mogelijkheden.
  De echtgenoten nemen samen de verantwoordelijkheid voor het zakelijke proces van scheiden. Zijn ze het eens dan kunnen zij een echtscheidingsconvenant laten opstellen en met een gemeenschappelijk verzoek aan de rechter vragen de echtscheiding uit te spreken. Zijn ze het nog niet eens maar hebben zij de wil om er samen uit te komen, dan kan een onpartijdige scheidingsbemiddelaar uitkomst bieden. Bij het gemeenschappelijke verzoek is het juridische proces uitsluitend een formaliteit.
  Lukt het niet om samen de verantwoordelijkheid te nemen dan moet ieder een eigen advocaat inschakelen. Dan loopt het scheidingsproces volgens formele regels. De rechter hakt de knopen door en met die uitkomst moeten de echtgenoten het dan doen.

  Mediation kan een goede hulp zijn bij het regelen van alles wat bij een scheiding komt kijken.
  Samen trouwen, samen scheiden. Als dat nodig is met hulp van een onpartijdige scheidingsbemiddelaar. Op vandenbrink@VDBmediation.nl kunt u uw vragen over echtscheiding stellen.

  Mr E.W. van den Brink is scheidingsbemiddelaar en familierechtadvocaat. Tel: 0299-404866