home
  over
  artikelen
  mediation
  contact

  Echtscheiding en kinderalimentatie

  Ouders hebben een wettelijke onderhoudsplicht voor hun minderjarige kinderen. Die verplichting loopt tot het 18e jaar. Voor studerende kinderen wordt de onderhoudsverplichting verlengd totdat het kind 23 jaar oud is.
  Voor de berekening van de hoogte van de kinderalimentatie zijn twee begrippen belangrijk. De behoefte van het kind en de draagkracht van de ouders.
  Voor de berekening van de behoefte van het kind werkt zijn de Nibudnormen van belang. Die zijn gebaseerd op een onderzoek naar de gemiddelde kosten van kinderen in Nederland. Hiervoor is een tabel opgesteld voor de netto gezinsinkomens tot € 5.000,00 per maand.

  De ouders dragen in de kosten van hun kinderen bij in verhouding tot hun draagkracht.
  De draagkracht is het verschil tussen het netto inkomen van een ouder en het draagkrachtloze inkomen. Dat is het bedrag waarover de alimentatie niet kan worden berekend omdat dit de redelijke bestaanskosten zijn. Tot die kosten behoren de bijstandsnorm voor een alleenstaande, een bedrag voor redelijke woonlasten, de ziektekosten, de kosten van de omgangsregeling en de aflossing op schulden die tijdens het huwelijk zijn ontstaan. Met andere lasten wordt alleen bij uitzondering rekening gehouden..
  In een gezin met een netto inkomen van € 3.000 en 2 kinderen bedragen de kosten kinderen afhankelijk van hun leeftijd volgens de Nibudtabel € 630-690.
  Als de vader een netto inkomen heeft van € 2.000 per maand, een huur van €600, € 130 voor zijn ziektekosten betaalt, de contactregeling € 50 kost en op een huwelijkse schuld € 50 afbetaalt, dan is zijn draagkrachtloze inkomen € 1.627. Deze vader heeft een draagkracht ruimte van € 373 en daarmee correspondeert een alimentatie van € 261. Dat is 70% van de draagkrachtruimte.
  De moeder heeft in dit geval geen draagkracht en betaalt niet mee in de kosten van de kinderen. Deze ouders kunnen de kosten kinderen volgens de Nibudnorm niet opbrengen.
  In dit geval heeft de scheiding van hun ouders grote gevolgen voor de financiële positie van de kinderen.

  Mediation kan een goede hulp zijn bij het regelen van alles wat bij een scheiding komt kijken.
  Samen trouwen, samen scheiden. En als dat nodig is met hulp van een onpartijdige scheidingsbemiddelaar. Op vandenbrink@VDBmediation.nl kunt u uw vragen over echtscheiding stellen.

  Mr E.W. van den Brink is scheidingsbemiddelaar en familierechtadvocaat. Tel: 0299-404866