home
  over
  artikelen
  mediation
  contact

  “Partneralimentatie. Hoeveel en hoelang!”

  Als je met elkaar gehuwd bent of elkaars geregistreerd partner, dan kun je met partneralimentatie te maken krijgen als je gaat scheiden. De huwelijkswetgeving gaat er van uit dat er een lotsverbondenheid ontstaat als je met elkaar trouwt. Die verbondenheid brengt met zich mee dat je elkaar ook na het huwelijk financieel ondersteunt. Het geregistreerde partnerschap staat met een huwelijk gelijk. Er is een tijd geweest dat een alimentatieplicht levenslang duurde. Dat is niet meer zo. De alimentatieplicht voor een ex echtgenoot eindigt na 12 jaar. In heel bijzondere gevallen kan de rechter die termijn verlengen. Maar dat gebeurt echt alleen bij hoge uitzondering.
  Net als bij kinderalimentatie spelen behoefte van de ontvanger en draagkracht van de betaler een rol. De betaler betaalt nooit zoveel dat hij of zij zelf naar de bijstand moet. De ontvanger moet aan het werk. Kan een alimentatiegerechtigde werken dat moet die dat ook doen. Deze verplichting gaat boven de wettelijke termijn. Daarom gaat de 12-jaarstermijn over de limitering van de alimentatieduur. Een maximum dus. Korter kan dus ook.

  De vraag hoeveel alimentatie het zal worden of hoelang de verplichting voortduurt is nooit in het algemeen te zeggen. Maatwerk is altijd geboden en een goede scheidingsadviseur kan daarover het gewenste advies geven. Die zal ook denken aan de fiscale gevolgen van de alimentatie. Betaalde alimentatie is voor de inkomstenbelasting aftrekbaar. Ontvangen alimentatie is belast.
  Dat geldt niet alleen voor de betalingen in geld, maar ook voor die in natura. Bijvoorbeeld in de vorm van huisvestingslasten of verzekeringspremies. Om teleurstellingen te voorkomen is het altijd aan te raden om de fiscale gevolgen van een echtscheidingsregeling in kaart te brengen. Ook als aan de rechter een regeling wordt gevraagd. Onverwachte belastingclaims maken mensen zelden gelukkig. Ik wil iedereen aanraden vooraf met elkaar afspraken te maken over hoe de individuele belastingaangiften worden ingericht in het jaar van de scheiding en de jaren daarna.

  Als een alimentatiegerechtigde opnieuw gaat samenwonen alsof deze gehuwd is dan vervalt de alimentatieplicht. De vraag is natuurlijk wanneer er sprake is van zo’n vorm van samenwoning. Dat is het geval als er sprake is van een gemeenschappelijke huishouding en de samenlevers een plicht om elkaar te verzorgen hebben afgesproken. Dat hoeft niet in een contact te zijn vastgelegd, maar blijkt uit het gedrag. Het is dus niet van belang hoe mensen hun eigen relatie benoemen. Van belang is hoe die is. Inschakeling van detectivebureaus, interviews met getuigen, openmaken van de vuilniszak, het komt in de rechtzaal allemaal voor om aan te tonen dat er geen recht op alimentatie meer bestaat. Ook in mediations overigens. Dan wordt het probleem bespreekbaar gemaakt en geven beide partijen elkaar zekerheid over hoe ze hun leven in te toekomst kunnen inrichten.

  Mediation kan een goede hulp zijn bij het regelen van alles wat bij een scheiding komt kijken.
  Samen trouwen, samen scheiden. En als dat nodig is met hulp van een

  onpartijdige scheidingsbemiddelaar. Op vandenbrink@VDBmediation.nl kunt u uw vragen over echtscheiding stellen.

  Mr E.W. van den Brink is scheidingsbemiddelaar en familierechtadvocaat. Tel: 0299-404866