home
  over
  artikelen
  mediation
  contact

  Winnen en verzilveren

  In de verkiezingsstrijd etaleren politieke partijen vooral waarin zij van elkaar verschillen.
  Maar als je goed kijkt naar de programma’s en die onderling vergelijkt, dan verschijnt een heel ander beeld. Namelijk dat de overeenkomsten groter zijn dan de verschillen. Vooral in de lokale politiek is dat te zien. Hoe komt het dat krachtige winnaars de hun verkiezingswinst niet verzilveren.
  Politieke winnaars zien het oordeel van hun kiezers als mandaat. Coalitiepartners moeten dat honoreren. Anders negeren die het oordeel van de kiezer, zo denken zij.
  Er moet een coalitie gesmeed worden om aan het bestuur deel te kunnen nemen. Dat is nodig om je politieke doelstellingen te verwezenlijken.
  Coalitievorming is een onderhandelingsproces. Een winnaar die zijn winstthema’s als eisen pakket op tafel legt moet er op rekenen dat hij een afwijzing krijgt. Winnaars hebben niet altijd belang bij een plaats in de coalitie. Ze weten dat ze moeten inleveren op de onderwerpen die de winst gebracht hebben en dat gaat later stemmen kosten. Omdat de winnaar in de politieke arena het initiatief bij de coalitiebesprekingen moet nemen zet deze winnaar sterk in op de verschillen. Om dan vervolgens te constateren dat hij wordt uitgesloten en dat de kiezer weer eens niet serieus genomen wordt. Deze winnaar is niet bezig met coalitievorming maar gaat gewoon door met campagne voeren. Hij kiest voor de oppositie en zal die rol gebruiken om duurzaam groter te worden.
  De andere partijen halen hun schouders op en zeggen: ”Wij hebben ook mandaat van de kiezer. En dat betekent dat je een coalitie moet sluiten. Wij hebben geconstateerd dat je dat met ons niet wilt”.
  Coalitie vormen lukt beter als de onderhandelaars beginnen met een inventarisatie van de punten van overeenstemming. Als dat een goed gevoel oplevert, dan lukt het vaak om afspraken over de verschillen te maken. Uiteindelijk lukt het altijd om een coalitie te vormen. Want het moet. Tijdsdruk is soms een geschikt middel om vrijwillig tot afspraken te komen.

  Mr E.W. van den Brink is advocaat en mediator
  vandenbrink@VDBmediation.nl